Sposób przygotowania:
Bolońska zupa rybna z makaronem ryżowym
W dużym, płaskim garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć chwilę pokrojony por, cebulę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki i dusić ok. 10 minut. Zalać bulionem (użyłam 2 wegetariańskich kostek na 1,5 l gorącej wody). Dodać listki, ziele, pokrojoną marchew, selera i ząbki czosnku. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Dodać sos boloński oraz pokrojone na grube kawałki filety ( przekroiłam każdy na 3 części - użyłam dorsza adriatyckiego ze skórką). Gotować ok. 10 min aż ryba będzie dobra. Można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Doprawić papryka mieloną, oraz do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg uznania próbując znaleźć smak wg indywidualnego gustu. Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na miseczkach posypać oregano lub natką. Można dodać chili dla zaostrzenia smaku, wdusić jeszcze odrobinę cytrynki lub posypać serem, jak to zwykle robi się przy spagetti po bolońsku. Zupa najlepiej smakowała następnego dnia. Wszystkie smaki się "przegryzły" :)
Sarenka
evita0007
jaNina
tuptusp