Sposób przygotowania:
Bomba pieczarkowa.
Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Zetrzeć je na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Posypujemy je solą i pieprzem. Na patelnie wlać olej i nagrzać go. Wsypać przyprawione pieczarki i smażyć. Po usmażeniu pieczarki odsączyć i ostudzić. Ziemniaki umyć i osuszyć. Obrać je a następnie ugotować w osolonej wodzie. Po ich ugotowaniu ostudzić je a następnie przecisnąć przez praskę. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wbijamy jajka i wsypujemy trochę mąki oraz szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ciasto (masa musi być gładka, musi być bez grudek). Bierzemy kawałek wyrobionego ciasta i łyżkę pieczarek, którą kładziemy na środek masy. Formujemy z niej okrągłą kulę. Tak też postępujemy z kolejnymi kawałkami ciasta. Na patelni rozgrzać olej i kolejno smażyć zrobione kule na złotawy kolor. Podawać na ciepło.