Sposób przygotowania:
Nototenia z gruszką i borówkami
Oskrobać nototenie. Rozciąć od strony brzucha ,odciąć i odrzucić płetwy brzuszne . Umyć ryby. Posolić. Skropić sokiem z cytryny. Gruszkę przeciąć na pół. Usunąć ostrożnie gniazdo nasienne. Obrać połówki gruszki. Ułożyć w małym garnuszku. Zalać wodą . Dodać syrop amaretto, plaster cytryny i gotować na pół miękko. Osuszyć nototenie. Przełożyć przez rybki gałązki rozmarynu. Posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć rybki na rumiano z obu stron. Gruszki wyjąć w syropu. Odsączyć. W puste miejsca po gniazdach nasiennych nasypać grubo zmielonego pieprzu i nałożyć konfitury z borówek. Podawałam nototenie z połówkami gruszki wypełnionymi borówkami i usmażonymi na rumiano ugotowanymi wcześniej ziemniakami. * Dodałam syrop Amaretto bo gruszka nabiera pysznego migdałowego posmaku , ale jeśli nie mamy możemy dać trochę cukru i kilka kropli olejku migdałowego. ** Można użyć innego , ale proponuję łagodny np. słonecznikowy, z pestek winogron.