Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Nototenia z gruszką i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Co prawda nototenie to rybki morskie, ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych.

Nototenia z gruszką i borówkami

Składniki:

Nototenia z gruszką i borówkami

 

  • 2 małe nototenie
  • 1 twarda gruszka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • grubo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 plaster cytryny
  • 2 łyżki syropu Amaretto
  • 2 pełne łyżeczki konfitury z borówek do mięs
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Nototenia z gruszką i borówkami
Oskrobać nototenie. Rozciąć od strony brzucha ,odciąć i odrzucić płetwy brzuszne . Umyć ryby. Posolić. Skropić sokiem z cytryny. Gruszkę przeciąć na pół. Usunąć ostrożnie gniazdo nasienne. Obrać połówki gruszki. Ułożyć w małym garnuszku. Zalać wodą . Dodać syrop amaretto, plaster cytryny i gotować na pół miękko. Osuszyć nototenie. Przełożyć przez rybki gałązki rozmarynu. Posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć rybki na rumiano z obu stron. Gruszki wyjąć w syropu. Odsączyć. W puste miejsca po gniazdach nasiennych nasypać grubo zmielonego pieprzu i nałożyć konfitury z borówek. Podawałam nototenie z połówkami gruszki wypełnionymi borówkami i usmażonymi na rumiano ugotowanymi wcześniej ziemniakami. * Dodałam syrop Amaretto bo gruszka nabiera pysznego migdałowego posmaku , ale jeśli nie mamy możemy dać trochę cukru i kilka kropli olejku migdałowego. ** Można użyć innego , ale proponuję łagodny np. słonecznikowy, z pestek winogron.

Tagi:

borówka