Sposób przygotowania:
Ciasto drożdzowe z borówką amerykańską
Mąkę przesiewamy do miski , robimy dołeczek i wlewamy rozczyn z podgrzanego mleka (3 łyżki) , drożdzy i łyżki cukru.. przykrywamy ściereczką . Gdy drożdze się "wyruszają" dodajemy jajko ,żółtka , cukier , szczyptę soli , resztę ciepłego mleka i wyrabiamy starannie ciasto pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły , rozpuszczony tłuszczi wyrabiamy ąż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Do ciasta drożdzowego wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową..Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy aż podwoi swą objętość.Następnie wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę , dzielimy na dwie nierówne części większą część rozwałkowujemy i kładziemy na spód blachy posypujemy bułką tartą. na to dajemy borówki - tyle żeby równomiernie pokryć ciasto. Borówki posypujemy 2 łyżkami cukru i na to kładziemy drugą część ciasta w dekoracyjny sposób. Blacha na ciasto powinna być z tych większych prostokątnych ,bo ciasto kładziemy cienko rozwałkowane , ponieważ w trakcie pieczenia wyrasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 30 min , ale to zależy od pieca. Po upieczeniu można polukrować.
msewka
Śliweczka
luna
Natala1210