Sposób przygotowania:
Pyszne pierogi z serem i borówkami
Nadzienie :
Do miski przełożyć serek, dodać kaszę ( kasza zwiększa objętość farszu po ugotowaniu i pierogi nie robią się płaskie, a przy tym są bardziej syte ) i cukier do smaku i wymieszać. Następnie dodać umyte i osuszone borówki i delikatnie połączyć z serem aby się nie rozgniotły.
Śmietana :
100 ml śmietany 12 % zmieszać z 100 ml jogurtu naturalnego, doprawić do smaku cukrem. Można dodać dla koloru barwnika spożywczego ( ja dałam zielony ).
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką a potem wlać jajko rozmącone z olejem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczka aby nie wysychało.
Pierogi :
Odcinać porcje ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać dowolnej wielkości kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na środek krążka nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Układać na czystej ściereczce, przykrywając druga aby pierogi nie wysychały. Pierogi gotować partiami w dużej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny oleju kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową kłaść na talerze i polewać śmietaną a na koniec posypać świeżymi borówkami.
Do miski przełożyć serek, dodać kaszę ( kasza zwiększa objętość farszu po ugotowaniu i pierogi nie robią się płaskie, a przy tym są bardziej syte ) i cukier do smaku i wymieszać. Następnie dodać umyte i osuszone borówki i delikatnie połączyć z serem aby się nie rozgniotły.
Śmietana :
100 ml śmietany 12 % zmieszać z 100 ml jogurtu naturalnego, doprawić do smaku cukrem. Można dodać dla koloru barwnika spożywczego ( ja dałam zielony ).
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką a potem wlać jajko rozmącone z olejem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczka aby nie wysychało.
Pierogi :
Odcinać porcje ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać dowolnej wielkości kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na środek krążka nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Układać na czystej ściereczce, przykrywając druga aby pierogi nie wysychały. Pierogi gotować partiami w dużej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny oleju kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową kłaść na talerze i polewać śmietaną a na koniec posypać świeżymi borówkami.
edytaha
zewa
U mnie też jakiś czas nie było to trzeba było nadrobić zaległości :)
czekoladka_m
zewa
To nadganiaj Madziu :)