SUPERPRZEPIS

Sernik z borówką amerykańską

  • 2
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Sernik z borówką amerykańską

Sernik to nasz ulubiony wypiek do ciast. Ten był wyjątkowo pyszny. Wilgotny, puszysty a dodatek borówek nadał mu wyjątkowego smaku.

Składniki:

Sernik z borówką amerykańską

 

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 7 szt jajek
  • 80 g margaryny lub masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szt budyń waniliowy
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 1-2 łyżki cukru
  • Lukier
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • borówki do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z borówką amerykańską
Borówki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Margarynę roztopić. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, budyń w proszku i wymieszać. Dodawać porcjami twaróg i mieszać. Wlać roztopioną zimną margarynę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu 150 g borówek wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do masy serowej i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. 100 g borówek zmiksować w blenderze dosłodzić do smaku i za pomocą łyżeczki na górze sernika zrobić okręgi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny sernik polać lukrem i udekorować borówkami. Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i utrzeć.