Sposób przygotowania:
Borówkowe uszka
Mleko podgrzać. Dodać rozdrobnione drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, aromat i żółtka i trochę wymieszać. Do lekko wymieszanego ciasta dodać chłodną Kasię i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie wyrobione przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie kilka razy. Blat lub stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka i na środek każdego nałożyć po kilka borówek obsypanych mąką. Zlepić tak jak pierogi a następnie zawinąć w uszko. Uszka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem, chwilę odczekać aby podrosły. Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut.
agabi22
zewa
Nigdy nie robiłam wypieków z suszonymi drożdżami, ale myślę że tak.