kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Botwinka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Buraczki obieramy kroimy na cztery

Botwinka

Składniki:

Botwinka

 

 

  • botwinka mrożona lub świeża1,5 pęczka
  • natka mrożona 2 łyżki
  • koper mrożony 1 łyżka
  • buraczki 2 małe
  • kwas buraczany 1/2 szk
  • barszcz biały 1/2 szk
  • Vegeta 2 łyżeczki
  • woda 2 litry
  • por pokrojony 1 łyżka
  • żeberka 4 szt
  • listek laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • maggi w płynie wg gustu
  • ziemniaki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka
Żeberka wstawiamy do garnka wsypujemy Vegetę i gotujemy. Buraczki obieramy kroimy na cztery. Warzywa obieramy myjemy. Kroimy na małe kawałki dodajemy do wywaru. Dodajemy listek, ziele gotujemy. Kiedy żeberka są już miękkie wyjmujemy, dodajemy pokrojone buraczki i mrożonki gotujemy około15 minut. Na koniec wlewamy kwas buraczany i biały barszcz, gotujemy chwilę. Zaprawiamy śmietaną. Ziemniaki obieramy i gotujemy osobno.

Tagi:

barszcz