Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Koniec zeszłorocznej botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak to już jest, że co roku w maju i czerwcu mrożę sobie pojawiającą się młodą botwinkę w porcjach na cały rok ( ok. 8 porcji bo od V-VII jest przecież świeża ). Potem z przyjemnością jesienią czy zimą gotuję różne jej wersje.

Koniec zeszłorocznej botwinki

Składniki:

Koniec zeszłorocznej botwinki

 

  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki ( dałam 30 % )
  • 1 szklanka usiekanej botwinki
  • 3/4 szklanki utartych na dużych oczkach tarki jarzynowej młodych buraczków
  • 1/2 marchewki
  • kawałek białej części pora
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 małej świeżej czerwonej papryki
  • 1/2 dużego pomidora
  • 3 duże rzodkiewki
  • 1/2 średniego ogórka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka liści lubczyku
  • ocet winny jabłkowy do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Koniec zeszłorocznej botwinki

Obrać ziemniaki, marchew, ogórek. Z pora zdjąć wierzchnią warstwę. Umyć warzywa i pokroić ( ziemniaki w kostkę, por w pół plasterki, paprykę w paseczki, pomidor w drobną kostkę. Koper usiekać. 

Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ogórek, rzodkiewki marchew. Przełożyć do garnka mrożoną botwinkę i buraczki, warzywa, koncentrat pomidorowy i zalać bulionem.

Gotować ok. 30 minut. Wsypać koper. Wlać sok z buraków. Podgrzać. Dodać śmietankę i doprawić do smaku.


Tagi:

buraki