Sposób przygotowania:
Botwinka z fasolą
Wstawić wodę z mięsem do gotowania na około 40 min., w międzyczasie umyć i obrać buraki (korzenie pokroić w kostkę), liście i łodygi również umyć i posiekać, pozostałe warzywa (ziemniaki, pokrojone buraki w kosteczkę marchew, pietruchę i seler) umyć obrać i pokroić w kostkę, pora i koper też posiekać. Posiekane liście i łodygi buraków oraz koper ostawić, będzie wrzucone do garnka niemal pod sam koniec gotowania. Po 40 min. gotowania mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa wraz z fasolą gotować to jakieś 25 min., dodać przyprawy, sól, następnie rozrobić w połowie szklanki zimnej wody mąkę wymieszać i połączyć to ze śmietaną i odstawić na razie na bok. po 25 min. gotowania mięsa z warzywami, dodajemy posiekaną botwinę, pora i koper, gotujemy to ok. 10 min. następnie wciskamy sok z cytryny, mieszamy, a na koniec wlewamy wymieszaną mąkę ze śmietana i wodą zamieszać i poczekać aż zabulgocze, wyłączyć gaz i gotowe - smacznego :)