Sposób przygotowania:
Botwinka z ziemniakami
Porcję rosołową dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szumowinę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru, dodajemy ziele i liść angielski oraz porę i natkę pietruszki, gotujemy rosół na wolnym ogniu -doprawiamy solą i pieprzem. Botwinkę oczyszczamy, buraczki kroimy w kosteczkę razem z liśćmi, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - dokładnie płuczemy, kiedy rosół jest już ugotowany wyciągamy porcję rosołową oraz seler i pora, dodajemy botwinkę z buraczkami i gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaczki oraz przeciśnięty ząbek czosnku i całość gotujemy do ich miękkości, w tym czasie siekamy koperek, dodajemy do zupy - doprawiamy solą i pieprzem, do miseczki przelewamy 100 ml wywaru z botwinki dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy, zagotowujemy i wyłączamy. Smacznego (można dodać zaczyn buraczany bądź sok dla intensywniejszego kolorku)