Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z pulpecikamiETAP 1:
Marchewki, pietruszkę i selera obrać umyć i zetrzeć na tarce. W garnku roztopić łyżkę masła i wrzucić warzywa. Dodać pokrojonego pora i podsmażyć razem na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dolać ok. 1,5 l wody. Włożyć przyprawy i zagotować. Dodać kostkę rosołową.
Ogórki zetrzeć i przesmażyć na maśle, gdy sok z nich odparuje dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić brakującymi przyprawami. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, majonezem, solą, pieprzem czarnym i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Z mięsa uformować pulpeciki. Pulpety obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć na oleju na patelni a następnie przełożyć do zupy. Pogotować jeszcze ok. 15 -20 minut. Zupę podawać z pieczywem.