dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zupa paprykowa z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna zupa z kolorowych papryk z mięsnymi pulpecikami. Idealna jako samodzielny obiad dla całej rodziny.

Zupa paprykowa z pulpetami

Składniki:

Zupa paprykowa z pulpetami

 

  • 3 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • 1 ostra papryczka (może być suszona)
  • 1 łyż pasty paprykowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 2 liście laurowe
  • 2 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyż przyprawy uniwersalnej
  • szczypta bazylii
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa z pulpetami

Krok 1:

Zupa paprykowa z pulpetami
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.

Warzywa myjemy i oczyszczamy. Paprykę, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.

Krok 2:

Zupa paprykowa z pulpetami
Pulpety smażmy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Bułeczkę maczamy w wodzie. Odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy masę.

Formujemy pulpety i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3:

Zupa paprykowa z pulpetami
Zupę doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu.

Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy marchew i pietruszkę. Całość chwilę smażymy.

Dodajemy paprykę, pomidory i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy do smaku i pastę paprykową. Wrzucamy pulpety.

Całość gotujemy na wolny ogniu do miękkości warzyw.

Smacznego!