kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa szparagowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną zupę szparagową przygotowaną z zielonych szparagów z ziemniakami i marchewką. Polecam na obiad.

Zupa szparagowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szparagowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa
Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Startą marchewkę i czosnek przekładamy do garnka i dodajemy masło, stawiamy na gazie i przesmażamy przez kilka minut, wlewamy bulion i zagotowujemy. 

W międzyczasie ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, odcinamy czubki i odkładamy, a resztę kroimy na małe kawałki.

Gdy ziemniaki są prawie ugotowane dodajemy pokrojone szparagi i sól, a po 10 minutach dokładamy odłożone czubki szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę.
Zupa szparagowa
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce, a czosnek kroimy w kosteczkę.
Zupa szparagowa
Startą marchewkę i czosnek przesmażoną na maśle.
Zupa szparagowa
Umyte szparagi kroimy na małe kawałeczki.
Zupa szparagowa
Szparagi dodajemy do zupy, gdy ziemniaki są prawie miękkie.