Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Botwinka z kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Botwinkę można gotować na wiele sposobów. Ja osobiście lubię niezabieloną, czystą z barszczykiem. Taka botwinka ma dość pikantny smak. Polecam!

Botwinka z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z kapustą

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z kapustą
Do garnka wkładamy mięso, zalewamy około 3-4 l wody i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy sól, liść i ziele angielskie. Ziemniaki marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy 10 minut. Botwinkę (wraz z buraczkami) kroimy dość drobno. Kapustę szatkujemy. Do gotujących warzyw dodajemy botwinkę następnie kapustę i gotujemy około 10 minut, zalewamy barszczem – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. (Zupkę można zabielić)
Botwinka z kapustą
Etap 1 ziemniaki marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
Botwinka z kapustą
Etap 2 botwinkę wraz z buraczkami kroimy
Botwinka z kapustą
Etap 3 do wywaru wraz z jarzynami i botwiną dodajemy kapustę
Botwinka z kapustą
Etap 4 na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy koperek