ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Botwinkowa zupa na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.

Botwinkowa zupa na maśle Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Botwinkowa zupa na maśle

 

Sposób przygotowania:

Botwinkowa zupa na maśle
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.

Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.

Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.

Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia. 
Botwinkowa zupa na maśle
Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą.