Sposób przygotowania:
Botwinkowa zupa na maśle
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia.