paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Bounty - nieziemski smak raju :)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Każdy utonie w tej kokosowej przyjemności . Można zajadać na co dzień i od święta . Kto raz spróbuje będzie często je robił !

Bounty - nieziemski smak raju :)

Składniki:

Bounty - nieziemski smak raju :)

 

  • Biszkopt :
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kokosowy krem :
  • 3 szklanki mleka
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bounty - nieziemski smak raju :)
Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli , dodajemy cukier i delikatnie ubijamy . Potem dodajemy żółtka i bardzo delikatnie ubijamy . Na koniec porcjami dodajemy mąkę , kakao i proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy . Ciasto wylewamy do tortownicy , nasmarowanej tłuszczem . Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 min . KREM : 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy ok. 20 min mieszając , aby wiórki nie przywarły .Potem dodajemy margarynę . W pozostałej 1/2 szklance mleka rozpuszczamy budyń , łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy aż powstanie krem . Odstawiamy krem do ostygnięcia . POLEWA:Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną dodajemy margarynę i mleko i mieszamy dopóki nie powstanie jednolita masa . Na biszkopt wylewamy wystudzony krem kokosowy , który polewamy polewą czekoladową , zdobimy orzechami włoskimi .