jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bożonarodzeniówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Cóż mogę napisać, jest pyszna!! Pozostałe bakalie wykorzystałam do świątecznego keksa, więc nic się nie marnuje, a ciasto wyszło bardzo oryginale w smaku.

Bożonarodzeniówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bożonarodzeniówka

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniówka

ETAP 1

Bożonarodzeniówka
Orzechy grubo kroimy

Większe bakalie, takie jak orzechy, czy daktyle przekrawamy.

ETAP 2

Bożonarodzeniówka
Dokładnie umytą pomarańczę kroimy

Pomarańcze kroimy w plastry.

ETAP 3

Bożonarodzeniówka
bakalie, pomarańczę i przyprawy umieszczamy w słoju

Do przygotowanego słoja układamy warstwy bakalii, a pomiędzy nie układamy plasterki pomarańczy. Dodajemy także cynamon i goździki.

ETAP 4

Bożonarodzeniówka
Zawartość słoja zalewamy alkoholem

Cukier rozpuszczamy w około 1 szklance wódki, delikatnie ją podgrzewając. Alkoholu nie można zagotować! Po rozpuszczeniu studzimy go.
Przygotowanym alkoholem z cukrem oraz pozostałą wódką i spirytusem zalewamy zawartość słoja.

ETAP 5

Bożonarodzeniówka
Nalewkę odsączamy najpierw na gęstym sitku

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 5-6 tygodni . W tym czasie wskazane jest zawartość słoja co jakiś czas zamieszać, na przykład przekręcając go.
Po 6 tygodniach bakalie odcedzamy. Powstały nalew filtrujemy, by uzyskać bardziej klarowną nalewkę. Nalewkę możemy już kosztować lub pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka tygodni:).