luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Bratkartofle

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bratkartofle to danie slaskie, ktore wspaniale smakuje z jajkiem sadzonym i kefirem.

Bratkartofle

Składniki:

Bratkartofle

 

  • 10 srednich ziemniakow
  • 2 duze cebule
  • ok.300 gram kielbasy (np.slaska)
  • sol,pieprz,maggi,vegeta
  • tluszcz do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Bratkartofle
Ziemniaki umyc i ugotowac. Nastepnie odlac z wody i ostudzic. Obrac ze skorki i kroic na 2mm talarki. Na patelni rozgrzac tluszcz i wlozyc czesc ziemniakow , posoli i usmazyc na zloto-brazowy kolor, gotowe przelozyc do innego naczynia. Postepowac tak, az beda wszyskie ziemniaki usmazone. Nastepnie obrac cebule, pokroic, posolic i usmazyc na zloty kolor, dodac do gotowych ziemniakow. Teraz kolej na kielbase, ktora kroimy w kostke i smazymy. Gotowe ziemniaki z cebulka przekladamy na patelnie, gdzie mamy usmazona kielbase, doprawiamy pieprzem, vegeta i odrobina maggi i wszystko delikatnie mieszamy.