Sposób przygotowania:
brązowy ryż z rosołem
Do dużego garnka wrzucamy cztery porcje rosołowe , obrane marchewki ,pietruszki ,dwa buliony.Przyprawiamy natką pietruszki oraz solą i pieprzem wg uznania.Gotujemy. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na ryż,Gdy zacznie wrzeć wrzucamy torebki ryżu.Gotujemy pod przykryciem wg.informacji czasowej na opakowaniu.
p.jola1
elzbieta8960
Wg mnie jest albo ryz dziki albo ryz brazowy......jesli sie myle prosze to sprostowac :)
smakosz 1988
A ja zawsze myślałam że brązowy to ten nieoczyszczany,dziki ;-)
Babciagramolka
Brązowy ryż to normalny ryż tylko nie polerowany ( usuwa sie tylko plewy - w białym ziarno jest dodatkowo polerowane ) , a dziki ryż to to inaczej owies wodny- roślina pochodząca z Ameryki .Wygląda jak taki chudy ryż w czarnej łupince i rzeczywiście w smaku jest taki trochę ościsty jak owies . Są też w sprzedaży mieszanki brązowego z dzikim ( bo dziki jest drogi ) i innymi ryżami . Patrz na opakowanie tam zawsze dokładnie pisze jaki to ryż .
evita0007
Babciagramolka
Tu akurat nie ma nic dziwnego - 2,5 l wody to 12,5 szklanki . Porcje rosołowe są po jakieś 60dag-1kg każda . Nie wsadza sie ich przecież w całości tyko rozdzielone . Zalanie 2-3 kg kosci z miesem 12 szklankami wody nie stanowi żadnego problemu .Tez zalewam 3 kg miesa + warzywa taką iloscią wody.
evita0007
Może i tak ale niektóre porcje są ogromne.A w garnku smakosza to ja raczej widzę skrzydełka.Albo może już latać mi się chce i żle widzę ? ;)
smakosz 1988
no bo to są skrzydełka..a garnek jest duży tylko ja zbliżenie robiłam.Przecież nie wsadziłam tam całej kury :-)
evita0007
No i gitara.Czyli dobrze widzę hihi ^^
msewka
elzbieta8960
https://gotujmy.pl/pyza-gotuje-rosol,przepisy,51111.html
https://gotujmy.pl/rosol-lubczykowy-z-kluskami-z-parmezanu,przepisy,116368.html
Rosol wg Twojego przepisu nawet nie lezal kolo prawdziwego rozsolu Srebrny Ekspercie !
Kristofer
Kristofer
Babciagramolka