Sposób przygotowania:
Bretońska z kolorowej fasolki
Do miski wsypujemy fasolę, zalewamy ją zimną wodą (tak aby poziom wody był przynajmniej o połowę wyższy niż poziom fasoli) i pozostawiamy na noc, aby napęczniała. Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę, fasolę przekładamy do garnka i wlewamy ok 2 litry świeżej, zimnej wody i nastawiamy na gaz. W tym czasie obraną cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy margarynę i przesmażamy na niej cebulkę, po chwili dodajemy kiełbaske i całość smażymy jeszcze 4 minut. Po 30 minutach od zagotowania fasolki dodajemy przesmażona z cebulą kiełbasę i dalej gotujemy. Na suchej patelni rumienimy mąkę aby miała lekko brązowy kolor - studzimy. Kiedy fasola jest miękka, to do mąki wlewamy stopniowo wywar spod fasoli i łaczymy by nie powstały grudki - przelewamy do garnka, doprawiamy i gotujemy jeszcze chwile. Gorącą fasolkę podajemy razem z chlebem.