Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 769]

Zupa z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z fasolką białą z dodatkiem różnych warzyw to doskonała propozycja na zimne, ponure dni jesienne.

Zupa z fasolką

Składniki:

Zupa z fasolką

 

  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 250 g fasoli białej w puszce
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kostka warzywna
  • 1 szk. wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego Cząbru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolką

I

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie w garnku.
2. Paprykę, myję osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i dodaję do cebuli.
3. Następnie wlewam pomidory z puszki, dodaję przecier pomidorowy, kostkę warzywną i podlewam wodą.

4. Gotuję piętnaście minut i doprawiam cukrem, majerankiem, wsypuję cząber, sól oraz pieprz.
5. Na koniec wlewam fasolę odlaną z zalewy i jeszcze dziesięć minut gotuję
6. Gotowe, podajemy z pieczywem.

7. Smacznego.