Sposób przygotowania:
Brioszki na śniadanie
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy drożdże,cukier, 2 łyżki mąki, przykrywamy i odstawiamy na kilkanascie minut. W dużym naczyniu umieszczamy następujące składniki czyli mąkę, rotrzepane jaja, mleko skondensowane, skórke z cytryny, sól, dodajemy zaczyn drożdżowy przygotowany wcześniej i wyrabiamy ciasto aż osiągnie gładką i elastyczną konsystencję, następnie dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w miejsce ciepłe i wolne od przeciągów do wyrosnięcia na ok. 1,5h; Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat, lekko rozwałkowujemy by odgazować i dzielimy na równe porcje po 100 g, z każdej porcji formujemy rulonik i zwijamy go w ślimaka. Brioszki układamy od razu na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, uformowane odstawiamy na 1/2h do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrosnięte brioszki smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną mleka i posypujemy cukrem,a następnie wkładamy do piekarnika na 15 minut. Smacznego!