Sposób przygotowania:
Brioszki szafranowe
Szafran zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. Potem dodajemy mąkę, drożdże, cukier, maślankę i sól. Jajka wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy widelcem, przelewamy do reszty składników, zostawiając odrobinę do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Całość mieszamy grubymi końcówkami miksera przez 5 minut. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto dłońmi do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy mały kawałeczek i lepimy małą kulkę, z większego kawałka- dużą kulkę. Każdą z większych kulek wkładamy do wgłębienia w blaszce do pieczenia muffinek (ja mam blachę, której nie trzeba smarować tłuszczem, ale jeżeli wasza tego wymaga, to oczywiście zróbcie to). W dużych kulkach robimy niewielkie wgłębieni, w których umieszczamy małe kuleczki. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy zostawionym wcześniej jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.