Sposób przygotowania:
Brokułowy krem na ostro
Warzywa- marchewkę, pietruszkę, selera, dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki. Następnie zalać zimnym bulionem. Zagotować, dodając listek i ziele angielskie. Wrzucić brokuła podzielonego na różyczki. Jak zupa będzie się już gotować- dodać umyte, obrane, pokrojone ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotować grzanki. Bułki (najlepiej takie już troszkę czerstwe) pokroić ostrym nożem w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jak zupa będzie gotowa należy wyrzucić listki i ziele angielskie. Ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Podgrzać dodając serek topiony i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną grubo mielonym pieprzem kolorowym.
Niuniaczka