miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym

Składniki:

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym

 

  • 1 sztuka brokułów

 

 

  • 15 dag sera żółtego startego

Sposób przygotowania:

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły przełożyć do naczynia żaroodpornego. Sos: masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę i mieszać do rozpuszczenia. Powoli dodawać mleko i mieszać, aż wszystko się połączy, a sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać przeciśnięty czosnek. Brokuły zalać sosem i posypać serem. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.