Sposób przygotowania:
Tort brownie z masą żółtkową
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę rozpuszczalną. Wszystko wymieszać łyżką. Wlać mleko, olej, dodać jajka, wszystko razem zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto jest dość rzadkie. Wlać do wyłożonych papierem do pieczenia 2 tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40 minut. Ostudzić. Ciasta przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć gorącym kremem, posypać cukrową posypką. 1 i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego wlać do dużej patelni, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa: Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego zmiksować w misce. Patelnię zastawić z palnika, wlać mieszankę żółtkowo- mleczną. Patelnię ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia masy. Do gorącej masy dodać pokrojone masło, wymieszać do jego rozpuszczenia. Gorącą masą (na każdą warstwę po 1/4 masy) przekładać blaty ciasta.
zbysiowa