Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki niecodzienny przepis, bowiem drób połączony z owocami. W smaku bardzo dobry. Polecam go jako dodatek do drugiego dania.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

Składniki:

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • przyprawa do dań wg uznania
  • czarny pieprz mielony wg uznania
  • sól do smaku wg uznania
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki melasy z granatem
  • 3 jabłka
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

1.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe
Umycie skrzydełek drobiowych pod bieżącą wodą

Umyć skrzydełka pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia ceramicznego.

2.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe
Posypanie przyprawą do dań, solą oraz pieprzem

Posypać przyprawą do dań, pieprzem i solą.

3.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe
Polanie skrzydełek melasą z granatem w naczyniu

Polać obficie melasą z granatem.

4.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe
Posypanie skrzydełek suszonym majerankiem i schłodzenie

Suszony majeranek rozetrzeć w dłoniach i posypać skrzydełka. Schłodzić w lodówce.

5.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe
Położenie połówek jabłek i gruszki na skrzydełkach

Jabłka i gruszkę przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i położyć na skrzydełkach.

6.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

Na wierzch położyć masło.

7.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

Wierzch polać melasą z granatem.

8.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 1 godzinę.

9.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

Upieczone mięso pozostawić na jakiś czas w piekarniku.

10.

Skrzydełka jabłkowo - gruszkowe

Smacznego !