zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne brownie o delikatnej i wilgotnej strukturze dzięki zawartości sera, a na wierzchu serowy marmurek z nutą pomarańczy!

Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem

 

  • ciasto:
  • 85 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 200 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 200 g cukru pudru
  • 85 g kremowego serka typu philadelphia
  • 70 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ćwierć łyżeczki soli

 

  • marmurek serowy:
  • 120 g serka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:

Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem
Foremka 20x20 cm. Roztapiamy czekoladę z masłem aż do roztopienia. Zdejmujemy z ognia, studzimy trochę i dodajemy po kolei mieszając trzepaczką/kolbą : cukier puder, kakao, jajka, ser. Na koniec dajemy mąkę i sól, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do posmarowanej masłem foremki.

Teraz masa serowa. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Wylewamy tę masę robiąc kleksy na wlaną wcześniej masę czekoladową. Wykałaczką lub widelcem robimy wzorkiem, aby masy lekko się połączyły.

Pieczemy jak sernik - na funkcji góra/dół w temperaturze 160 stopni przez ok. 30-35 minut - masa na wierzchu po dotknięciu musi być ścięta. Studzimy i kroimy gotowe ciasto.
Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem
Mieszamy składniki ciasta i wykładamy do formy pierwszą czekoladową część
Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem
Masę serową nakładamy robiąc klesy na całej powierzchni
Brownie serowe z pomarańczowym marmurkiem
Wykałaczką lub widelcem robimy esy floresy aż powstanie marmurek