Sposób przygotowania:
Caramel Brownie Tower
Część orzeszkó ziemnych (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok 10 minut do zarumienienia, ostudzić. Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 180 stopni. Roztopić czekoladę i masło w garnuszku, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem , następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi. masło roztopić w garnuszki, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać pół szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zmielić w młynku do kawy. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone.Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w garnuszku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.Ostudzone Brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Kroić na małe kawałki.