dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

SUPERPRZEPIS

Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Najlepsze drożdżowe ciasto z dynią! Pulchne, miękkie, odpowiednio wilgotne, pięknie pomarańczowe :) W trakcie pieczenia unosi się cudowny cynamonowy zapach :) Można go rwać na małe bułeczki lub kroić w kromki.

Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem

ciasto

  • 1/2 gęstego puree z dyni (110 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży + 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej

do obtoczenia ciasta:

  • Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  • W powstałej mieszance niezbyt obficie obtaczać kulki, układać w formie keksowej o wymiarach (mierząc po dnie) 28x8,5 cm. Po wyłożeniu dna, układamy na wierzch drugą warstwę. Całość lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25 minut.

Sposób przygotowania:

Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem
Ciasto: Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać mleko, całe jajko, olej, sól i cukier. Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, zasypać je 2 łyżeczkami cukru, odstawić na ok. 1 minutę, po tym czasie rozetrzeć łyżeczką do uzyskania płynu. Wlać do pozostałych składników, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto (będzie lekko lepiące, nie dosypywać mąki). Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch lekko oprószyć mąką.

Z ciastem postąpić podobnie jak przy robieniu kopytek, podzielić na długie paski, uformować rulony, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło 46 kawałków). Z każdego kawałka ulepić kulkę. do obtaczania kulek ciasta: Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. W powstałej mieszance niezbyt obficie obtaczać kulki, układać w formie keksowej o wymiarach (mierząc po dnie) 28x8,5 cm.

Po wyłożeniu dna, układamy na wierzch drugą warstwę. Całość lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25 minut.
Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem
Brukowiec drożdżowo-dyniowy pachnący cynamonem