Sposób przygotowania:
Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem
Ciasto: Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać mleko, całe jajko, olej, sól i cukier. Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, zasypać je 2 łyżeczkami cukru, odstawić na ok. 1 minutę, po tym czasie rozetrzeć łyżeczką do uzyskania płynu. Wlać do pozostałych składników, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto (będzie lekko lepiące, nie dosypywać mąki). Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch lekko oprószyć mąką.
Z ciastem postąpić podobnie jak przy robieniu kopytek, podzielić na długie paski, uformować rulony, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło 46 kawałków). Z każdego kawałka ulepić kulkę. do obtaczania kulek ciasta: Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. W powstałej mieszance niezbyt obficie obtaczać kulki, układać w formie keksowej o wymiarach (mierząc po dnie) 28x8,5 cm.
Po wyłożeniu dna, układamy na wierzch drugą warstwę. Całość lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25 minut.
Z ciastem postąpić podobnie jak przy robieniu kopytek, podzielić na długie paski, uformować rulony, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło 46 kawałków). Z każdego kawałka ulepić kulkę. do obtaczania kulek ciasta: Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. W powstałej mieszance niezbyt obficie obtaczać kulki, układać w formie keksowej o wymiarach (mierząc po dnie) 28x8,5 cm.
Po wyłożeniu dna, układamy na wierzch drugą warstwę. Całość lekko spłaszczamy dłonią. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25 minut.
zbysiowa
Magdalena88
Marika-