Sposób przygotowania:
Brukselka w cieście piwnym
Brukselkę oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie z kawałkiem żytniego chleba i odsączyć.
Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wyrobić z mąką i piwem na jednolitą masę. Białko ubić na pianę, dodać do ciasta, przyprawić pieprzem i solą. Delikatnie wymieszać. Do masy włożyć brukselkę.
Na patelni rozgrzać margarynę. Łyżką wkładać brukselkę na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Usmażoną brukselkę przełożyć na półmisek i udekorować natką pietruszki.
Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wyrobić z mąką i piwem na jednolitą masę. Białko ubić na pianę, dodać do ciasta, przyprawić pieprzem i solą. Delikatnie wymieszać. Do masy włożyć brukselkę.
Na patelni rozgrzać margarynę. Łyżką wkładać brukselkę na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Usmażoną brukselkę przełożyć na półmisek i udekorować natką pietruszki.