jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Brukselka w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonała jako przekąska do piwa

Brukselka w cieście piwnym

Składniki:

Brukselka w cieście piwnym

 

Sposób przygotowania:

Brukselka w cieście piwnym
Brukselkę oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie z kawałkiem żytniego chleba i odsączyć.
Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wyrobić z mąką i piwem na jednolitą masę. Białko ubić na pianę, dodać do ciasta, przyprawić pieprzem i solą. Delikatnie wymieszać. Do masy włożyć brukselkę.
Na patelni rozgrzać margarynę. Łyżką wkładać brukselkę na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Usmażoną brukselkę przełożyć na półmisek i udekorować natką pietruszki.