Sposób przygotowania:
Brukselka w cieście z sosem jogurtowym
W garnku zagotować 1L wody, posolić i dodać cukier. Brukselkę oczyścić, umyć. Brukselkę wrzucić do wody i gotować 5minut. Odcedzić, ostudzić i wstawić do lodówki na 30minut. Jajka umyć, rozbić, zmiksować ze śmietaną i 1/2 szkl wody. Dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30minut. Natkę i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jogurt wymieszać z jogurtem, dodać natkę i koperek, przyprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Brukselkę pojedynczo nadziewać na widelec i zanurzać w cieście. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Wyłożyć na półmisek i polać sosem.