Sposób przygotowania:
Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie
Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą odcinamy twarde końcówki, wkładamy do garnka z osoloną wodą, łyżką oleju i gotujemy do miękkości, po ugotowaniu hartujemy zimną wodą i odsączamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i do niego wrzucamy brukselkę, wszystko smażymy prze chwilę, doprawiamy do smaku solą a potem przykrywamy pokrywką, dusimy przez kilka minut i zestawiamy z ognia. Śledzie najlepiej dzień przed, moczymy w zimnej wodzie na drugi dzień dolewamy octu około pół szklanki na dwa litry wody i dodajemy łyżkę cukru, tak niech postoją kilka godzin. Gotujemy buraczki do miękkości, obieramy ze skóry i trzemy na tarce o grubych oczkach. Potarte mieszamy z połową gęstego dużego jogurtu. Doprawiamy do smaku solą i jak ktoś lubi ostre pieprzem. Umyte ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy i dosypujemy około łyżkę naci pokrojonego koperku. Wszystko układamy na talerzach, ziemniaki, brukselkę, śledzie wyjęte i odsączone polewamy gęstym jogurtem, obok układamy buraczki z jogurtem, które przygotowywaliśmy wcześniej.