eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam roladę z łopatki wieprzowej faszerowaną małymi brukselkami, cebulą i boczkiem wędzonym.

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

Składniki:

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

mięso

  • 1.30 kg łopatki wieprzowej - ja zrobiłam 2 rolady
  • 40 dkg boczku wędzonego

warzywa

pozostałe składniki

dodatki

  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

przygotowanie składników

Wieprzowa rolada Eli z brukselką
Opłukać obrane z zewnętrznych listków

Brukselki obrać z zewnętrznych liści i opłukać.

przygotowanie składników cd

Wieprzowa rolada Eli z brukselką
Dwie cebule i połowę boczku pokroić w słupki.

Cebule obrać z łupinek. Dwie cebule pokroić w słupki. Połowę boczku pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Wieprzowa rolada Eli z brukselką
Pokroić resztę cebuli i boczku.Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę brukselek przekroić.

Resztę boczku pokroić w kostkę. Pozostałą cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

Połowę brukselki przekroić na połówki.

przygotowanie rolad

Wieprzowa rolada Eli z brukselką
Rozkrojone i rozbite mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

Łopatkę rozkroić na dwa prostokąty. Mięso rozbić tłuczkiem , oprószyć solą, pieprzem i posmarować trzema łyżkami musztardy.

przygotowanie rolad cd

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

Na mięsie ułożyć rzędami boczek, brukselkę, cebulę, boczek, brukselkę cebulę i boczek.

przygotowanie rolad cd

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać białą, bawełnianą nicią kuchenną.

przygotowanie rolad cd

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

przygotowanie rolad cd

Wieprzowa rolada Eli z brukselką

Do rolad dodać cebulę, czosnek, boczek, brukselki, pozostałą musztardę i przyprawę do mięs. Całość razem przesmażyć, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe rolady wyjąć i odwinąć z nici. Sos zmiksować. Rolady pokroić w grube plastry. Smacznego!

Ja podałam mięso z tłuczonymi ziemniakami, sosem i ogórkami konserwowymi.