kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Brukselka z boczkiem i orzechami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Blanszowana brukselka z patelni, z boczkiem i prażonymi orzechami włoskimi. Z dodatkiem koziego sera. Proste i smaczne!

Brukselka z boczkiem i orzechami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Brukselka z boczkiem i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Brukselka z boczkiem i orzechami
Brukselkę najpierw umyłem, obrałem z niepotrzebnych liści, usunąłem co twardsze "elementy". W czasie tego obcinania w garze obok ugotowałem wodę, a do jeszcze jednej miski nalałem zimnej wody, a jako że nie miałem lodu w zamrażarce - wystawiłem ją na balkon, żeby była wręcz lodowata - przyda się do blanszowania brukselki.



Kiedy woda się zagotowała wrzuciłem do niej brukselkę, po ok. 3 - 4 minutach odcedziłem (warto sprawdzić podczas gotowania - wyjąć jedną brukselkę, przekroić i zobaczyć czy nie jest za twarda, powinna być chrupka, ale jednocześnie delikatna) i wrzuciłem do miski z lodowatą wodą. Ponownie odcedziłem biedne brukselki i zabrałem się za ich krojenie.



Każdą jedną przekroiłem na pół, obok rozgrzałem patelnię na której podsmażyłem pokrojony boczek (najpierw sam, potem dodałem troszkę masła).



Zdjąłem z patelni boczek i podsmażyłem na niej cebulkę, dodałem brukselkę, sól, pieprz. Smażyłem tak przez jakiś czas i upajałem się widokiem i zapachami.



Aha - na małej patelni obok uprażyłem trochę orzechów włoskich.



Kiedy brukselka była już gotowa dodałem znowu do niej boczek i orzechy. Na talerzu obsypałem wszystko jeszcze wiórkami z koziego sera. Swoją porcję skropiłem też octem balsamicznym dla przełamania smaku :)




Brukselka z boczkiem i orzechami
Brukselkę wrzuciłem do wrzątku na około 3 minuty
Brukselka z boczkiem i orzechami
Potem - do lodowatej wody
Brukselka z boczkiem i orzechami
Pokroiłem...
Brukselka z boczkiem i orzechami
Podsmażyłem boczunio
Brukselka z boczkiem i orzechami
Mieszałem zdeczka