Brukselka zapiekana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

polecam, Brukselka zapiekana to pychotka....

Brukselka zapiekana

Składniki:

Brukselka zapiekana

 

 

Sposób przygotowania:

Brukselka zapiekana
Brukselkę oczyścić ze zwiędłych listków, przyciąć głąby, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, osłodzić szczyptą cukru, gotować 20 minut bez przykrycia, odcedzić, przesmażyć na 1 łyżce masła nie rumieniąc i zdjąć z ognia. Mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, wlać mleko, gotować 10 minut mieszając, zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, dodać połowę utartego sera i doprawić sos solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć brukselkę zalać ją sosem, posypać resztą sera i zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st.C. Do sosu można dodać 100 ml śmietany

Tagi:

sery ser