Sposób przygotowania:
Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą
Ziemniaczane (tarte) kluski podane z owczą bryndzą i boczkiem. W sam raz na chłodną jesień. Zetrzyj na drobnej tarce ziemniaki i dobrze odciśnij. Dodaj do nich mąkę, sól i jajko, wyrób dosyć twarde ciasto, odchodzące od ręki. Kluski najłatwiej wrzucać na osolony wrzątek za pomocą "kluskownicy" o dużych, centymetrowych otworach. Można również ręcznie uformować wałeczki wielkości małego palca lub wykorzystać mój patent ze szprycą cukierniczą (wymaga siły, bo ciasto jest gęste). Na patelni rozgrzej łyżeczkę smalcu (masła) i wytop na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Kluski wrzucone na wrzątek wyjmuj po ok. minucie od wypłynięcia. Przełóż je za pomocą łyżki cedzakowej do miski, posyp pokruszoną bryndzą i dodaj trochę tłuszczu z patelni. Mieszaj dokładnie, aż bryndza się rozpuści. Podawaj posypane skwarkami z boczku.