Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czesi, podobnie jak Słowacy, gustują w różnego rodzaju sycących, mącznych potrawach. Najbardziej znaną są bryndzové halušky.

Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą

 

Sposób przygotowania:

Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą
Ziemniaczane (tarte) kluski podane z owczą bryndzą i boczkiem. W sam raz na chłodną jesień. Zetrzyj na drobnej tarce ziemniaki i dobrze odciśnij. Dodaj do nich mąkę, sól i jajko, wyrób dosyć twarde ciasto, odchodzące od ręki. Kluski najłatwiej wrzucać na osolony wrzątek za pomocą "kluskownicy" o dużych, centymetrowych otworach. Można również ręcznie uformować wałeczki wielkości małego palca lub wykorzystać mój patent ze szprycą cukierniczą (wymaga siły, bo ciasto jest gęste). Na patelni rozgrzej łyżeczkę smalcu (masła) i wytop na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Kluski wrzucone na wrzątek wyjmuj po ok. minucie od wypłynięcia. Przełóż je za pomocą łyżki cedzakowej do miski, posyp pokruszoną bryndzą i dodaj trochę tłuszczu z patelni. Mieszaj dokładnie, aż bryndza się rozpuści. Podawaj posypane skwarkami z boczku.
Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą
Potarte ziemniaki z mąką i jajkiem wyrób na dość twarde ciasto.
Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą
Patent ze szprycą cukierniczą znowu się sprawdził.
Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą
Bryndzę owczą pokrusz do miski i dodaj gorące kluski ...
Bryndzové halušky - Kluski z bryndzą
... następnie dodaj trochę tłuszczu z patelki i wymieszaj.

Tagi:

jajko jajka