Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Brzana z masłem fenkułowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Rzadko spotykana na naszych stołach ryba w połączeniu z równie rzadkim warzywem daje piorunujący efekt.

Brzana z masłem fenkułowym

Składniki:

Brzana z masłem fenkułowym

 

  • 4 sprawione brzany po około 400 g
  • 2 średnie fenkuły
  • 1 mała sparzona cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 75 g masła
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brzana z masłem fenkułowym
Fenkuły umyć, obciąć listki, drobno posiekać, bulwy kroimy na pół i wycinamy głębie. Połówki warzywa kroimy w cienkie paseczki w poprzek włókien.Cytrynę kroimy w plasterki wraz ze skórą i dzielimy je na małe kawałki. Brzany wewnątrz i na zewnątrz oprószamy solą i solidnie białym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem aż masło zacznie się pienić. Wrzucamy na tłuszcz paski fenkułów i cytrynę, smażymy około 5 minut aż warzywo będzie miękkie i jednocześnie kruche. Odkładamy w ciepłe miejsce bez tłuszczu. Brzany smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia fenkułów, na małym ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony. Ryby układamy na warzywach i skrapiamy delikatnie tłuszczem ze smażenia. Posypujemy natką z fenkułów.