Sposób przygotowania:
Brzana z masłem fenkułowym
Fenkuły umyć, obciąć listki, drobno posiekać, bulwy kroimy na pół i wycinamy głębie. Połówki warzywa kroimy w cienkie paseczki w poprzek włókien.Cytrynę kroimy w plasterki wraz ze skórą i dzielimy je na małe kawałki. Brzany wewnątrz i na zewnątrz oprószamy solą i solidnie białym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem aż masło zacznie się pienić. Wrzucamy na tłuszcz paski fenkułów i cytrynę, smażymy około 5 minut aż warzywo będzie miękkie i jednocześnie kruche. Odkładamy w ciepłe miejsce bez tłuszczu. Brzany smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia fenkułów, na małym ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony. Ryby układamy na warzywach i skrapiamy delikatnie tłuszczem ze smażenia. Posypujemy natką z fenkułów.