SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowa kostka

  • 9
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Brzoskwiniowa kostka Więcej zdjęć (5)

Ciasto jest bardzo smaczne i idealne na każdą okazję. Trochę trzeba poczekać aż się zwiąże ale warto czekać aby cieszyć się jego smakiem.

Składniki:

Brzoskwiniowa kostka

 

  • BISZKOPT :
  • 6 jajek ( M )
  • 5 łyżek mąki pszennej Eco typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 budyń brzoskwiniowy ( 35 g )
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

 

  • MASA :
  • 1 duży budyń brzoskwiniowy ( 64 g )
  • 1 duży budyń waniliowy ( 64 g )
  • 1,2 l mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • ok. 1/2 szk cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

 

  • Śmietana :
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • cukier do smaku
  • 1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa kostka
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli. Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita. Dodawać po jednym żółtku a gdy się połączą dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).

MASA : Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować. W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek. Garnek zakryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcje budyniu. Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku. Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.

ŚMIETANA : Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym. Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę. Ubitą wstawić do lodówki.

PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy. Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem. Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Brzoskwiniowa kostka
pierwszy placek ułozyć w blaszce i nasączyć
Brzoskwiniowa kostka
wyłożyć połowę przygotwanej masy na biszkopt
Brzoskwiniowa kostka
przekladac warstwy placek masa placek i tak do końca
Brzoskwiniowa kostka
na sam koniec udekorować ciasto śmietaną .