Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowa kostka
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli. Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita. Dodawać po jednym żółtku a gdy się połączą dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).
MASA : Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować. W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek. Garnek zakryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcje budyniu. Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku. Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.
ŚMIETANA : Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym. Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę. Ubitą wstawić do lodówki.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy. Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem. Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
MASA : Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować. W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek. Garnek zakryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcje budyniu. Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku. Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.
ŚMIETANA : Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym. Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę. Ubitą wstawić do lodówki.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem. Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy. Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem. Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
marietta
zbysiowa
gosiapiotrek23
zewa
gosia47-47
jaNina
edytaha
Hrabina w kuchni
zewa