Sposób przygotowania:
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka
Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić.Ciasto przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać żółtka i dodając po trosze cukru ucierać aż uzyskamy puszysty krem. Następnie dodać sok z pomarańczy oraz skórkę i wymieszać. Cienkim strumieniem wlewając dodawać margarynę cały czas mieszając mikserem. Na koniec partiami dodawać mąkę cały czas ucierając robotem. Dno formy wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 około 40- 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Masa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i lekko przestudzić. Do miski przelać maślankę i dodać cukier puder wymieszać. Jeśli używacie brzoskwiń z puszki zmiksujcie je blendrem z dwoma łyżkami soku, jeśli macie gotowy domowy przecier brzoskwiniowy jak ja nie trzeba nic nim już robić. Do maślanki dodajemy przecier owocowy i dobrze mieszamy. Następnie powoli dodajemy żelatynę cały czas mieszając. Odstawiamy na 30 min do lodówki aby masa się odrobinę zsiadła. Wykonanie; Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym i układamy kawałki brzoskwini. Delikatnie wlewamy masę i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Polewa: Zagotować wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojona w kostkę margarynę i gotować aż się tłuszcz rozpuści. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce kakao caly czas mieszając, ostudzić. Polewę rozsmarować na cieście i ułożyć kawałki owoców. Odłożyć na jeszcze godzinę aby polewa zastygła. Smacznego!