alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Siostra Anastazja ma pyszne ciasta. Są trochę pracochłonne bo kilku warstwowe ale czasami można się pokusić i zarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto.

Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji

Składniki:

Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji

 

  • Biszkopt bakaliowy
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 100 g orzechów włoskich krojonych
  • 50 g kokosu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Krem budyniowy
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce(sok)
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • Na górę
  • ciastka delicje
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie z puszki

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji
Orzechy, kokos, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodać wymieszane bakalie i wymieszać łyżką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić i zdjąć papier. Krem: Odlać syrop z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 0,5 litra. 3/4 szklanki płynu odlać wymieszać w nim budynie. Resztę płynu zagotować z cukrem wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować, mieszając. Przykryć na górze folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, ułożyć delicje, rozsmarować resztę kremu. Na górze rozłożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na noc w chłodne miejsce. Po upieczeniu biszkopt zrobił się dużo mniejszy.