Sposób przygotowania:
Drożdżowy z rodzynkami
Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, lekko zarobić ciasto i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia na pół godziny. Po czym dodajemy do miski roztopioną w rondelku margarynę, jaja ubite z cukrem, sparzone rodzynki, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto ze składników tak długo, aż zacznie odstawać od naczynia i rąk. Gotowe ciasto przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
W małym rondelku przygotować kruszonkę. Dodajemy do rondelka mąkę, masło, cukier i olejek waniliowy o charakterystycznym zapachu. Wszystkie składniki należy wyrobić ze sobą i pozostawić na 15 minut w chłodnym miejscu. Ochłodzone ciasto na kruszonkę można utrzeć na tarce o dużych oczkach, lub rozdrobnić na drobne kuleczki rękoma. Kruszonki nie należy przechowywać, zaraz po przygotowaniu należy posypać ją na surowe ciasto. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Po otrzymaniu dwukrotnie większej objętości ciasta, wykładamy je na formę do ciasta, wygładzamy i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy do 45 minut w temperaturze 160 C. Po ostudzeniu w piekarniku, należy je wyjąć z formy i podawać z gorącym kakao.
W małym rondelku przygotować kruszonkę. Dodajemy do rondelka mąkę, masło, cukier i olejek waniliowy o charakterystycznym zapachu. Wszystkie składniki należy wyrobić ze sobą i pozostawić na 15 minut w chłodnym miejscu. Ochłodzone ciasto na kruszonkę można utrzeć na tarce o dużych oczkach, lub rozdrobnić na drobne kuleczki rękoma. Kruszonki nie należy przechowywać, zaraz po przygotowaniu należy posypać ją na surowe ciasto. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Po otrzymaniu dwukrotnie większej objętości ciasta, wykładamy je na formę do ciasta, wygładzamy i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy do 45 minut w temperaturze 160 C. Po ostudzeniu w piekarniku, należy je wyjąć z formy i podawać z gorącym kakao.
luna