alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Drożdżowe z rodzynkami i skórką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna i pachnąca drożdżówka z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej.

Drożdżowe z rodzynkami i skórką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe z rodzynkami i skórką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z rodzynkami i skórką
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże ,łyżkę cukru i mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Do miski przesiać mąkę dodać resztę cukru,sól,rozmieszane jajko,esencję waniliową , letnie rozpuszczone masło,rodzynki i skórkę.Wszystko razem zagnieść ,wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem,przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce po podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie posmarować rozpuszczonym masłem.Piec w 180 st około 25 min do tzw. suchego patyczka.
Drożdżowe z rodzynkami i skórką
ciasto włożyć do wysmarowanej masłem foremki
Drożdżowe z rodzynkami i skórką
gdy ciasto wyrośnie posmarować roztopionym masłem
Drożdżowe z rodzynkami i skórką
drożdżówkę upieczoną i zimną oprószyć cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka