aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Drożdżowe roladki z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne drożdżowe roladki z nadzieniem ze słodkiej pachnącej marmolady. U mnie w domu nie mają szans na ostygnięcie, bo są jedzone jeszcze gorące.

Drożdżowe roladki z marmoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe roladki z marmoladą

 

 

  • marmolada
  • mleko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżowe roladki z marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży, mieszamy i przykrywamy miseczkę ściereczką. Odstawiamy na 10 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone drożdże, śmietanę i margarynę. Ze wszystkich składników wyrabiamy drożdżowe ciasto. Wkładamy je do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm.

Ciasto smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na kawałki o długości 5 cm.

Wierzch smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Ostygnięte roladki posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżowe roladki z marmoladą
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, wlewamy rozpuszczone drożdże z mlekiem.
Drożdżowe roladki z marmoladą
Następnie dodajemy margarynę, śmietanę i cukier.
Drożdżowe roladki z marmoladą
Zagniatamy drożdżowe ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe roladki z marmoladą
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy je marmoladą.
Drożdżowe roladki z marmoladą
Zwijamy w rulon i kroimy na 5 cm roladki. Pieczemy do zrumienienia.