Sposób przygotowania:
Drożdżowe roladki z marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży, mieszamy i przykrywamy miseczkę ściereczką. Odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone drożdże, śmietanę i margarynę. Ze wszystkich składników wyrabiamy drożdżowe ciasto. Wkładamy je do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm.
Ciasto smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na kawałki o długości 5 cm.
Wierzch smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Ostygnięte roladki posypujemy cukrem pudrem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone drożdże, śmietanę i margarynę. Ze wszystkich składników wyrabiamy drożdżowe ciasto. Wkładamy je do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm.
Ciasto smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na kawałki o długości 5 cm.
Wierzch smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Ostygnięte roladki posypujemy cukrem pudrem.
Magdalena88
niezły kąsek