madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Buchty z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto drożdżowe z owocami, właściwie to rodzaj pączków tylko pieczonych w piekarniku dzięki czemu są mniej kaloryczne .

Buchty z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buchty z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Buchty z truskawkami
Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, przestudzoną margarynę, resztę cukru i cukier waniliowy oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy je na 8 części i robimy placuszki na których układamy pokrojone wcześniej truskawki i posypane łyżką cukru. Zlepiamy formując kulki, które układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około pól godziny. Posypujemy cukrem pudrem.
Buchty z truskawkami
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników
Buchty z truskawkami
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Buchty z truskawkami
Na porcjach ciasta układamy pokrojone owoce
Buchty z truskawkami
Zlepione kulki układamy w wyłożonej papierem tortownicy