Sposób przygotowania:
Buchty
Do dużej miski wlewamy mleko,dodajemy połowę mąki,drożdże,sól i cukier.Mieszamy trzepaczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na stolnicę wysypujemy resztę mąki w środku zrobimy dziurę wbijamy jajka,wlewamy roztopione i ostudzone masło i rozczyn.Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,która powinna odklejać się od rąk i stolnicy.Ciasto wrzucamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.Jak wyrośnie dzielimy je na osiem części.Na każdą część nakładamy po trzy truskawki i sklejamy formując okrągłe kluski.Układamy na posypanej mąką stolnicy,odstawiamy w ciepłe miejsce.W miedzy czasie szeroki garnek z wodą nakrywamy pieluchą tetrową i obwiązujemy sznurkiem wokół garnka.Po zagotowaniu się wody na pieluchę układamy porcjowo kluski i przykrywamy je miską.Kluski gotujemy na parze ok.20-25 min.,aż podwoją jeszcze swą objętość i będą puszyste. W między czasie składniki sosu miksujemy w blenderze.Buchty nakładamy na talerz polewamy sosem truskawkowym,dekorujemy bitą śmietaną.Swojskie są najsmaczniejsze a nie kupne. SMACZNEGO.
luna
elzbieta8960
buciol78
elzbieta8960