buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Buchty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

kluski na parze z sosem truskawkowym.Polecam

Buchty

Składniki:

Buchty

 

  • 1 kg.mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3 dag.drożdży
  • 5 łyżek stopionego ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 24 sztuk truskawek
  • SOS:
  • 1/2 kg.truskawek mrożonych lub świeżych
  • 200ml.jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Buchty
Do dużej miski wlewamy mleko,dodajemy połowę mąki,drożdże,sól i cukier.Mieszamy trzepaczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na stolnicę wysypujemy resztę mąki w środku zrobimy dziurę wbijamy jajka,wlewamy roztopione i ostudzone masło i rozczyn.Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,która powinna odklejać się od rąk i stolnicy.Ciasto wrzucamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.Jak wyrośnie dzielimy je na osiem części.Na każdą część nakładamy po trzy truskawki i sklejamy formując okrągłe kluski.Układamy na posypanej mąką stolnicy,odstawiamy w ciepłe miejsce.W miedzy czasie szeroki garnek z wodą nakrywamy pieluchą tetrową i obwiązujemy sznurkiem wokół garnka.Po zagotowaniu się wody na pieluchę układamy porcjowo kluski i przykrywamy je miską.Kluski gotujemy na parze ok.20-25 min.,aż podwoją jeszcze swą objętość i będą puszyste. W między czasie składniki sosu miksujemy w blenderze.Buchty nakładamy na talerz polewamy sosem truskawkowym,dekorujemy bitą śmietaną.Swojskie są najsmaczniejsze a nie kupne. SMACZNEGO.