luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Kluski na parze - buchty

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kluski na parze, ktore dusza sie na patelni.....

Kluski na parze - buchty

Składniki:

Kluski na parze - buchty

 

  • 500 gram maki pszennej
  • 20 gram swiezych drozdzy
  • 50 gram cukru
  • 250 ml.letniego mleka
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 80 gram stopionego, ostudzonego masla
  • 1 duze jajko
  • dodatkowo:
  • 100 gram masla
  • 125 gram cukru

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze - buchty
Drozdze rozmieszac w szklance z cukrem, rozpuszczone dodac z innymi skladnikami do miski i wyrobic ciasto. Odstawic na 60 min. pod przykryciem do wyrosniecia. Po tym czasie, krotko ciasto wyrobic. W glebokiej patelni stopic maslo, dodac cukier i klasc oderwane kawalki ciasta (10 sztuk). Na malym ogniu ( u mnie najmniejsza mozliwosc jest polowka i tak dusilam kluski) pod przykryciem dusic 30 min. Nie wolno odkryc pokrywki-bardzo wazne! Kluski mozna jesc polane sosem, ktory wytworzy sie z masla i cukru lub np. z jagodami i smietana. Ja zrobilam z polowy sladnikow i zajadalam sie kluskami z moim synkiem.

Tagi:

jajko jajka mak