Sposób przygotowania:
Buciki piernikowe dla Mikołaja
3 jajka i 3 żółtka ubić z 10 dag cukru na gęstą puszystą masę.
Masło rozpuścić. 5 dag pozostałego cukru wsypać na suchą patelnię i wlać 1/2 szkl. wody i zrumienić (woda w połowie powinna wyparować), dodać do powstałego karmelu miód i przyprawę do piernika. Gotować chwileczkę na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę z amoniakiem, kakao, dodać stopione przestudzone masło,sodę oczyszczoną, śmietanę i ubite jajka, olej, przyprawę do piernika, miód. Całość zagnieść na jednolite gładkie ciasto-które będzie dość rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na noc w zimne miejsce.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremkami w kształcie bucika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 15 min. Następnie ściągnąć z blaszki i wystudzić.
Przygotować czerwony lukier według przepisu na opakowaniu i pokryć nim bucki zostawiając z 1 i 1/2 cm od góry na 'kożuszek".
Górę bucików "kożuszek" pokrywamy białym lukrem i posypujemy białymi cukrowymi cukiereczkami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
Wkładamy do szczelnego pojemnika i pozostawiamy na 2-3 tygodnie.
Masło rozpuścić. 5 dag pozostałego cukru wsypać na suchą patelnię i wlać 1/2 szkl. wody i zrumienić (woda w połowie powinna wyparować), dodać do powstałego karmelu miód i przyprawę do piernika. Gotować chwileczkę na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę z amoniakiem, kakao, dodać stopione przestudzone masło,sodę oczyszczoną, śmietanę i ubite jajka, olej, przyprawę do piernika, miód. Całość zagnieść na jednolite gładkie ciasto-które będzie dość rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na noc w zimne miejsce.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremkami w kształcie bucika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 15 min. Następnie ściągnąć z blaszki i wystudzić.
Przygotować czerwony lukier według przepisu na opakowaniu i pokryć nim bucki zostawiając z 1 i 1/2 cm od góry na 'kożuszek".
Górę bucików "kożuszek" pokrywamy białym lukrem i posypujemy białymi cukrowymi cukiereczkami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
Wkładamy do szczelnego pojemnika i pozostawiamy na 2-3 tygodnie.