Budyń makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

budyń dla dzieci na deser

Budyń makowy

Składniki:

Budyń makowy

 

  • Składniki:
  • Mak 480g
  • Jajka 6 sztuk
  • Cukier 200g
  • Skórka pomarańczowa smażona 100g
  • Skórka cytrynowa 40g
  • Masło do smarowania formy 20g
  • Bułka tarta do wysypywania formy

Sposób przygotowania:

Budyń makowy
Przygotowanie: Mak namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić do napęcznienia ( 10-12 godzin),odcedzić przez sito,osączyć,zemleć w maszynce kilka razy przez sito używane do mielenia mięsa na pasztet. Utrzeć żółtka z cukrem,dodawać po troszku mielony mak i utrzeć na jednolitą masę,dodać skórkę cytrynową i pomarańczową pokrajane w drobną kostkę. Pianę ubić na sztywno,dodać do masy makowej i lekko wymieszać.Formę wysmarować masłem i dobrze posypać bułką tartą. Nałożyć do wysokości 3/4 formy,szczelnie zamknąć i gotować 40-45 minut.Budyń ugotowany od razu wyjąć z formy na okrągły półmisek lub duży talerz. Wyporcjować i podawać z sosem waniliowym.